Deze website maakt gebruik van cookies om het bezoek aan de website te analyseren en het gebruiksgemak te verhogen. U kan meer lezen over cookies in onze Privacy verklaring.

Belux

Artritis 

Arthritis wordt meestal veroorzaakt door artrose, een pijnlijke, langzaam ontwikkelende ziekte waarbij het kraakbeen verslijt. Artrose is de meest voorkomende oorzaak van mankheid bij honden en treft 1 op de 5 honden. Hoewel de ziekte ongeneeslijk is, zijn er veel mogelijkheden voor pijnbestrijding en het verbeteren van de levenskwaliteit....

Alles uitvouwen
 • Arthritis betekent gewrichtsontsteking.  Het kan allerlei oorzaken hebben, MAAR wordt het vaakst veroorzaakt door artrose.  Artrose ontstaat in een gewricht als gevolg van aangeboren (bijv. heupdysplasie) of opgelopen (bijv. traumatisch letsel) afwijkingen van het gewricht, die abnormale druk op het kraakbeen veroorzaken en zo de vicieuze cirkel van afbraak in gang zetten.  Er vindt een progressieve slijtage van het kraakbeen plaats en rond het gewricht vindt botwoekering plaats. Dit is pijnlijk, waardoor honden mank worden en met tegenzin bewegen.

 • Artrose kan in één of meer gewrichten optreden en kan pijn, stijfheid, gezwollen gewrichten, mankheid en een verminderde mobiliteit tot gevolg hebben. Dit alles kan leiden tot een verminderde levenskwaliteit en verhinderen dat een hond volledig deel kan nemen aan alledaagse activiteiten zoals wandelen, rennen en zwemmen.

  Het gebeurt vaak dat eigenaren deze tekenen verkeerd interpreteren en denken dat het trager worden een onontkoombaar gevolg is van het ouder worden.
  Het is belangrijk om honden nauwlettend te controleren op tekenen van artritis, zoals:
      1.  Verminderde activiteit.
      2.  Geen zin om te wandelen, rennen, traplopen, springen of te spelen.
      3.  Stijfheid.
      4.  Kreupel lopen.
      5.  Moeite om op te staan vanuit een liggende positie.
      6.  Achterlopen bij wandelingen.
      7.  Pijn bij het aanraken.
      8.  Piepen of janken uit pijn.
      9.  Agressief of teruggetrokken gedrag.
      10.  Andere karakterveranderingen.

 • Een onderzoek van uw hond door een dierenarts zal kunnen uitwijzen of uw hond artritis heeft. Honden laten pijn zien wanneer de aangetaste gewrichten worden aangeraakt. Daarnaast kan het bereik van de beweging van het gewricht beperkt zijn en kan er wat gekraak te horen zijn.  Doordat het gewricht niet op een normale manier wordt gebruikt, gaat er spierweefsel verloren.  Het gewricht kan vergroot zijn door de botwoekering rond het gewricht. Er kunnen röntgenfoto's worden genomen om de veranderingen van het gewricht te bevestigen en soms is het nodig om monsters van het gewrichtsvocht te nemen om andere oorzaken van artritis uit te sluiten.

 • Hoewel artritis bij honden ongeneeslijk is, kan er behandeld worden tegen pijn en voor de verhoging van de levenskwaliteit. Door een paar stappen te nemen, kunt u ervoor zorgen dat u en uw hond nog vele gezonde en gelukkige jaren samen hebben.

  • Verlicht hun last: Indien nodig; door het lichaamsgewicht van uw hond te verminderen kan de belasting op de gewrichten aanzienlijk verlicht worden. Raadpleeg uw dierenarts voor een afslankprogramma voor uw dier.
  • Houd ze in beweging: Gecontroleerde lichaamsbeweging kan de spieren en gewrichten helpen versterken. Raadpleeg uw dierenarts om een geschikt programma samen te stellen dat uw dier niet te veel belast.
  • Vraag uw dierenarts om veilige en effectieve pijnbestrijding: Dankzij de vooruitgang in geneesmiddelen hoeven de pijn en de ongemakken van artritis uw hond niet meer tegen te houden.
  • Houd u aan het programma voorgeschreven door uw dierenarts..