Deze website maakt gebruik van cookies om het bezoek aan de website te analyseren en het gebruiksgemak te verhogen. U kan meer lezen over cookies in onze Privacy verklaring.

Belux

Chlamydiose

Chlamydiose komt bij katten wereldwijd voor en tast de ogen aan.Het komt veel voor in huishoudens met meerdere katten.Aanhoudend tranende ogen zijn een veel voorkomend

Alles uitvouwen
 • Chlamydiose bij katten is een infectie van de ogen die veroorzaakt wordt door de bacterieChlamydophila felis (vroeger genaamd Chlamydia psittaci). Het is een ziekte die bij katten over de hele wereld voorkomt. Mensen kunnen besmet raken met chlamydia, maar Chlamydophila felis is zo aangepast op de kat dat besmetting van de mens na contact met een geïnfecteerde kat slechts zeer zelden is waargenomen.  

  De Chlamydophila-bacterie wordt gemakkelijk overgebracht van kat op kat. Katten van alle leeftijden kunnen besmet raken, maar de ziekte komt vooral voor bij jonge kittens (tussen 5 weken en 3 maanden oud) en bij katten die in groepsverband leven zoals in kattenfokkerijen en asiels. Op dergelijke plekken kan de ziekte een hardnekkig probleem vormen, vooral wanneer daar nog eens de stress bijkomt van een regelmatige aanvoer van nieuwkomers in de groep.

  Kenmerkend voor besmetting met deze bacterie is een lichte conjunctivitis (ontsteking van het slijmvlies van de ogen en oogleden). De neus kan ook aangetast worden, wat niezen en afscheiding uit de neus tot gevolg heeft. Minder vaak zijn ook de longen aangetast.

  Ongeveer 30% van de gevallen van conjunctivitis bij katten wordt veroorzaakt door Chlamydophila felis.

  Chlamydiose alleen heeft maar zelden de dood ten gevolge. Het is de hardnekkige aard van deze ziekte die het met name in huishoudens met meerdere katten zo’n probleem maakt.

  De bacterie kan eenvoudig gedood worden met desinfecterende middelen en overleeft niet lang in de omgeving. Infectie treedt op door direct contact met een geïnfecteerde kat.

 • Het klassieke symptoom is aanhoudende conjunctivitis. Dit is een ontsteking van de roze bekleding van de oogleden en de transparante bekleding van het witte deel van de oogbal. De ogen kunnen felrood worden en de afscheiding kan variëren van waterig tot dik en etterig. Anders dan bij niesziekte begint de ziekte vaak in één oog en breidt het zich vervolgens uit naar het andere oog.

  Weken tot maanden later kan de kat nog steeds een donkere, kleverige afscheiding rond de ogen hebben, vooral bij de traanbuisjes. Deze afscheiding moet regelmatig verwijderd worden. Het kan ernstige problemen veroorzaken voor katten met platte neuzen en lang haar.

  Andere verschijnselen die vooral aan het begin van de ziekte voorkomen, zijn:

  • Niezen en afscheiding uit de neus.
  • Koorts en verlies van eetlust.

  De verschijnselen zijn altijd erger indien de kat tegelijkertijd niesziekte heeft.

 • Klinische diagnose

  • De verschijnselen van chlamydiose kunnen niet met zekerheid onderscheiden worden van die van andere oorzaken van conjunctivitis.
  • Uw dierenarts zal chlamydiose vermoeden als conjunctivitis het belangrijkste verschijnsel is, vooral in een huishouden met meerdere katten, in kattenfokkerijen en in asiels.

  Diagnostische tests

  • Een oogafstrijkje kan naar een extern laboratorium opgestuurd worden voor bacterieel onderzoek.
 • Een verpleging waarbij afscheiding verwijderd wordt en de kat aangemoedigd wordt om te eten, zal het herstel bespoedigen.

 • Preventie van de ziekte gebeurt door vaccinatie. Het vaccin zal infectie niet altijd voorkomen, maar kan de ernst van de ziekte wel verminderen.

  Vaccinatie wordt vooral ingezet in huishoudens met meerdere katten waar al een probleem met chlamydiose is. Bespreek uw situatie daarom zorgvuldig met uw dierenarts.

  Uw dierenarts zal u advies geven over het meest geschikte vaccinatieschema.