Deze website maakt gebruik van cookies om het bezoek aan de website te analyseren en het gebruiksgemak te verhogen. U kan meer lezen over cookies in onze Privacy verklaring.

Belux

Feline panleukopenie 

Feline panleukopenie, feline infectieuze enteritis of kattenziekte is een zeer besmettelijke, potentieel dodelijke virale ziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door een parvovirus dat bijzonder persistent is in de omgeving. Jonge, ongevaccineerde katten zijn het meest vatbaar.

Alles uitvouwen
 • Feline panleukopenie wordt veroorzaakt door een parvovirus dat bijzonder lang in de omgeving overleeft. Het virus verschilt van het canine parvovirus. Jonge, ongevaccineerde katten zijn het meest vatbaar Het virus vermeerdert zich in het spijsverteringskanaal en het beenmerg, wat de symptomen verklaart. Het is zeer besmettelijk en wordt uitgescheiden in ontlasting en lichaamsvloeistoffen. Het virus is zeer persistent en kan in de omgeving maximaal een jaar overleven. Een infectie kan dus opgelopen worden door direct contact met de ontlasting van geïnfecteerde katten of indirect door blootstelling aan een besmette omgeving of een besmet voorwerp (bijvoorbeeld door contact met de slaapplaats of etensbak van geïnfecteerde katten of zelfs met personen die ze hebben aangeraakt). Infectie vindt plaats wanneer het virus via de mond wordt opgenomen.

 • Verschijnselen die kunnen worden waargenomen zijn onder andere symptomen van het spijsverteringskanaal (braken en diarree, vaak met bijmenging van bloed), koorts, verminderde eetlust en een extreme sloomheid. Als gevolg van deze symptomen kunnen katten zeer snel uitgedroogd raken en bloedarmoede krijgen. Het aantal witte bloedcellen daalt vaak sterk.

  Met name ongevaccineerde kittens zijn erg kwetsbaar; de ziekte kan snel fataal zijn.

  Indien een kat geïnfecteerd raakt tijdens de dracht, kan het virus schade veroorzaken aan de hersenen van de kittens (zgn. cerebellaire hypoplasie). Kittens die het einde van de dracht halen, zijn door hun evenwichtsproblemen ernstig gehandicapt.

 • Bloederige diarree en/of braken zijn symptomen die sterk wijzen op feline panleukopenie. Deze diagnose kan bevestigd worden door laboratoriumtests uit te voeren waarbij kleine hoeveelheden ontlasting op de aanwezigheid van virus worden onderzocht. Een andere mogelijkheid is om de blootstelling aan het virus aan te tonen door de resultaten van twee bloedmonsters te vergelijken die een aantal weken na elkaar genomen zijn.

 • De behandeling is meestal symptomatisch, dient agressief te zijn en moet zo snel mogelijk gestart worden. Het is meestal noodzakelijk om zieke dieren op te nemen. Voor het onderdrukken van secundaire infecties worden antibiotica gegeven. Om uitdroging tegen te gaan kunnen vloeistoffen worden toegediend. Bloedtransfusies of supplementen kunnen worden gegeven ter bestrijding van bloedarmoede en lage concentraties witte bloedcellen. Daarnaast kunnen antibraakmiddelen gegeven worden.

  Geïnfecteerde dieren moeten worden afgezonderd van andere katten. Daarnaast moeten strikte hygiënemaatregelen worden genomen. Zo moeten doeltreffende desinfecterende middelen worden gebruikt om besmetting van de omgeving en van de kleding en handen van mensen te voorkomen.

 • Een heel doeltreffend middel om infectie en ziekte te voorkomen, is vaccinatie. Kittens moeten al op jonge leeftijd worden gevaccineerd.