Belux

Parodontale ziekte 

Periodontitis is de meest voorkomende oorzaak van gebitsaandoeningen bij honden en treft veel honden van 2 jaar en ouder. Preventie bestaat uit regelmatige gebitsverzorging. Een slechte adem kan erop wijzen dat een hond dit probleem heeft. Periodontitis wordt vaak niet herkend door eigenaren. Het is te behandelen, maar wanneer dit niet gebeurt kan periodontitis leiden tot tandverlies en ernstiger infecties van de lever, nieren of het hart.

Alles uitvouwen
 • Causes De meeste honden ouder dan 2 jaar zullen in enige mate periodontitis hebben. Er zijn altijd bacteriën in de mond aanwezig, maar wanneer ze te snel in aantal toenemen kunnen ze tandplak veroorzaken. Wanneer er zich tandplak opbouwt dat niet verwijderd wordt, kan de hond gingivitis (tandvleesontsteking) ontwikkelen. In dit stadium kan volledige genezing bereikt worden met de juiste behandeling. Als er echter niet behandeld wordt, zal de ziekte zich verder ontwikkelen tot periodontitis met een ernstiger vorm van tandvleesontsteking, tandsteen en verlies van bot en ondersteunende weefsels rond de tanden. Dit kan beperkt maar niet volledig ongedaan gemaakt worden. Periodontitis kan leiden tot tandverlies en mogelijke verspreiding van ernstige infecties naar de lever, het hart of de longen.

 • Een slechte adem (halitose) is vaak het eerste teken van tandziekte bij een hond. Halitose is zo gewoon bij honden dat het eigenaren vaak niet verontrust.

  In het beginstadium (gingivitis) zijn er tekenen van tandvleesontsteking rond de betroffen tanden. Dit zal zich ontwikkelen tot periodontitis met een rood, gezwollen en pijnlijk ontstoken tandvlees. Op de tanden vormt zich tandsteen, waardoor de tanden los gaan zitten en uiteindelijk zelfs uitvallen wanneer er niet behandeld wordt. Honden kunnen moeite hebben met eten.

  Tandabcessen en bacteriëmie (bacteriën in het bloed) kunnen het gevolg zijn van onbehandelde tandziekten en kunnen leiden tot de verspreiding van infecties naar het hart, de lever of de nieren, wat ernstige ziekte tot gevolg kan hebben.

 • Dierenartsen zijn bekwaam om tandonderzoek uit te voeren om vast te stellen of een hond tandziekte heeft. Om de ernst van de ziekte vast te stellen, is het vaak nodig om de bek te onderzoeken onder volledige narcose en om röntgenfoto's van de tanden te nemen. Dit kan soms gedaan worden op het moment van behandeling.

  Als uw hond een slechte adem heeft of als u vermoedt dat uw hond een tandziekte heeft, maak dan een afspraak met uw dierenarts voor een gebitscontrole.

 • Er moet zo snel mogelijk na het stellen van de diagnose met de behandeling begonnen worden. Gingivitis, het vroege stadium van de ziekte, kan volledig behandeld worden. Wanneer de ziekte zich eenmaal heeft kunnen ontwikkelen tot periodontitis, is dit niet meer volledig te herstellen. Er kan echter wel vermeden worden dat de ziekte zich verder ontwikkelt.

  Het belangrijkste element van de behandeling is'scalen': het mechanisch verwijderen van tandplak en tandsteen van de aangetaste tanden. In ernstige gevallen kan chirurgisch ingrijpen nodig zijn, waaronder het trekken van aangetaste tanden en kiezen. Voor beide soorten ingrepen is het nodig om de hond onder narcose te brengen.

  Antibiotica spelen een belangrijke rol bij de behandeling van tandziekten, als aanvulling op tandsteenverwijdering of chirurgische ingrepen. Ze worden gebruikt in ernstige gevallen van periodontitis waarbij een risico bestaat op botinfectie of verspreiding van de infectie naar de rest van het lichaam.

 • Preventie is de beste strategie. Een preventief oraal gezondheidsprogramma omvat een geschikt dieet, regelmatig tandenpoetsen thuis en regelmatige tandreiniging door een dierenarts. Het geven van hard droog voer in plaats van zacht, nat voer helpt bij het voorkomen van tandziekten. Regelmatig scalen (verwijderen van tandplak en tandsteen) helpt te voorkomen dat gingivitis zich ontwikkelt tot periodontitis. Het is erg belangrijk om zo jong mogelijk met tandenpoetsen te beginnen, zodat de hond eraan kan wennen.