Belux

Ectoparasieten bij honden en katten 

Uitwendige parasieten (ectoparasieten) voeden zich met huidschilfers en bloed van huisdieren en kunnen directe schade veroorzaken door bloedverlies en huidirritatie. Daarnaast fungeren talrijke externe parasieten (bijv. teken) als vector van ernstige gegeneraliseerde (systemische) aandoeningen bij dieren ( babesiose, ziekte van Lyme, enz.). Andere parasieten (bijv. Sarcoptes mijten) kunnen ook overgedragen worden op mensen (Sarcoptes-schurft is een zoönose).

Alles uitvouwen
 •  

  Onder uitwendige parasieten of ectoparasieten valt een hele reeks parasitaire geleedpotigen van de ordes Acari (teken en mijten) en Insecta (vlooien, bijtende en zuigende luizen, muggen, vliegen en zandvliegen).

  De klinische tekenen die het gevolg zijn van een infestatie met een ectoparasiet hangen af van het soort parasiet dat zich op de huid van het huisdier bevindt. Symptomen die met sommige externe parasieten (vlooien, mijten, teken, enz.) samen kunnen gaan, zijn onder andere:

  • Krabben, jeuk.
  • Schuren.
  • Zo hard kauwen dat er open wonden ontstaan.
  • Haaruitval.
  • Slechte vachtconditie.

  Als deze verschijnselen optreden, dan moet een dierenarts geraadpleegd worden.

   

  Het is ook mogelijk dat uw dier geen enkel ziekteteken van een ectoparasitaire infestatie vertoont. Het enige verschijnsel kan een teek zijn die aangehecht zit op de huid van uw hond. De teek dient snel verwijderd te worden om door teken overgedragen ziektes te vermijden.

  Uw dier kan ook klinische tekenen vertonen van een systemische ziekte die overgedragen is door een teek of zandvlieg ( babesiose, ehrlichiose, leishmaniose, enz.). Wanneer er klinische tekenen optreden, moet een dierenarts geraadpleegd worden.

 • Er zijn talloze uitwendige parasieten die bij honden en katten voorkomen. Van alle uitwendige parasieten die op huisdieren worden aangetroffen, komen vlooien het vaakst voor. Een vlooieninfestatie is vervelend en kan gevaarlijk zijn voor dieren en hun eigenaren (zie ook het hoofdstuk over vlooien).

  Teken zijn bloedzuigende geleedpotigen die zich voeden op de gastheer. Ze kunnen een plaatselijke infectie veroorzaken bij verkeerde verwijdering en kunnen ziekten overbrengen.

  Er zijn ook allerlei mijtinfecties (schurft door Notoedres, Sarcoptes of Otodectesmijten) en andere parasitaire ziektes zoals cheyletiellose, trombiculose en demodicose die honden en katten kunnen treffen. Sommige van deze parasitaire ziektes zijn overdraagbaar op mensen: de zoönosen. Klinische verdenking op een infestatie wordt bevestigd door middel van verschillende routinematige dermatologische onderzoeken, zoals haaronderzoek, plakbandtest en onderzoek van huidafkrabsels, die worden uitgevoerd in de dierenartspraktijk.

 • Het is belangrijk om externe parasieten te bestrijden, omdat:

  • Ze huidwonden kunnen veroorzaken.
  • Ze immunopathologische reacties kunnen uitlokken (allergische vlooiendermatitis).
  • Ze andere organismen kunnen overbrengen die ziektes veroorzaken (bijv. door teken overgedragen ziektes).
  • Ze overgebracht kunnen worden op mensen (bijv. Sarcoptes-mijten in het geval van schurft).
  • Ze de relatie tussen mens en dier in de weg kunnen staan.
  • dat onderdeel uitmaakt van het gezond houden van huisdieren.

  De behandeling van ectoparasieten zal afhangen van het soort parasiet. De middelen die nodig zijn om de parasiet te doden, hangen af van de parasiet zelf. Als uw hond een teek oploopt, kunt u uw hond het beste naar uw dierenarts brengen voor verwijdering van de teek. Uw dierenarts zal kunnen verzekeren dat alle monddelen van de teek verwijderd worden. Als deze in de huid achterblijven, kunnen ze een infectie veroorzaken. 

 • Het voorkómen van ectoparasieten is van essentieel belang. De eenvoudigste manier om het risico op een teken- en vlooieninfestatie te verminderen, is door regelmatig gebruik te maken van geneesmiddelen die ontwikkeld zijn om deze infestaties te voorkomen. Medicatie biedt een effectieve bestrijding van bestaande infestaties en voorkomt nieuwe. De meeste middelen voor honden en katten zijn beschikbaar via de dierenarts, die u meer informatie kan geven over de gezondheid en het welzijn van uw dier en u kan adviseren over het voorkomen van infestaties met de verschillende ectoparasieten.