Belux

Huidinfecties

Abcessen en andere infecties

Een pijnlijk abces als gevolg van een gevecht komt vaak voor bij katten. Zo’n abces moet opengemaakt en geleegd worden, en behandeld worden met antibiotica.

Alles uitvouwen
 • De huid vormt het buitenste omhulsel van het lichaam en biedt bescherming tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Hieronder vallen hitte/kou, water/droogte, giftige chemische stoffen, mechanische schade, zonlicht en allerlei potentiële indringers zoals bacteriën, schimmels, gisten, mijten, insecten en virussen.

  De meest voorkomende vorm van een bacteriële huidinfectie bij katten is een abces.

  Abces
  Een abces is een ophoping van etter in de diepere huidlagen. Dit is meestal het gevolg van een bijtwond van een andere kat. Een hele reeks bacteriën (Pasteurella multocida, Fusobacterium spp.,Bacteroides spp., Prevotella oralis, β-hemolytische Streptococci en/of Staphylococcus pseudintermedius) afkomstig van de tanden van de andere kat of van andere binnendringende objecten, vermenigvuldigen zich en veroorzaken een abces. Na 2 tot 3 dagen raakt het weefsel plaatselijk geïnfecteerd en gezwollen. In het midden hoopt zich etter op: een dikke, vies ruikende vloeistof die meestal een geelgroene of geelrode kleur heeft. 

  De etter is in eerste instantie verspreid over het geïnfecteerde weefsel maar hoopt zich later op in het midden. Wanneer het abces rijp is, kan deze openbarsten waardoor deze stinkende etter vrijkomt. Een operatieve ingreep kan nodig zijn om het abces te openen en volledig te legen. 

  Soms blijft een vreemd voorwerp, zoals een stukje nagel of vuil in het midden van het abces achter. Dit komt meestal samen met de etter uit het abces. Als dat echter niet het geval is, kan volledige genezing niet plaatsvinden totdat het voorwerp is gevonden en verwijderd. Vaak zal een klein kanaaltje achterblijven waaruit kleine hoeveelheden etter naar buiten komen. Dit wordt een sinus genoemd. 

  Andere huidinfecties
  Vanwege hun natuurlijke vechtlust komen krabben en bijtwonden veel voor bij katten. Katten herstellen hier meestal snel van, maar als het afweersysteem van de kat niet goed werkt, bijvoorbeeld door leukemie (meer informatie), dan kan er een langdurige bacteriële infectie ontstaan. Dit kan ook het gebeuren als agressieve bacteriën of zelfs bepaalde bodemschimmels in de wond aanwezig zijn, of als de kat de wond telkens verstoort.

   Ringworm is een veel voorkomende schimmelinfectie van de huid en vacht van katten. Mensen die nauw contact hebben met besmette katten, kunnen hiermee geïnfecteerd raken.

 • Abces:

  • Een abces is gewoonlijk een ronde of kegelvormige (vulkaanvormige) zwelling onder de huid.
  • Pijn in het geïnfecteerde gebied (vaak een poot of rond de staartbasis).
  • Warme aanvoelend.
  • Haaruitval in het centrum van het abces.
  • Een abces is rijp als deze op het punt staat om open te barsten.
  • Een harde zwelling, die in het midden zacht wordt wanneer het abces rijp is.
  • Haaruitval en een paarse huidtint in het midden van het abces wanneer deze rijp is.
  • Etteruitvloeiing uit een opening in het midden van het abces, met verlies van omliggend dood weefsel.
  • Bij langdurige infecties kan uit verschillende gaten afscheiding komen.
  • De kat kan koorts en een algemeen gevoel van onbehagen hebben. 
  • Nadat een abces geleegd is, kan de zwelling verdwijnen en het weefsel snel genezen. In andere gevallen kan de infectie echter nog dagen, weken of zelfs maanden aanhouden terwijl het lichaam de infectie probeert in te dammen met fibreus weefsel.

  Andere infecties:
  Ringworm, een schimmelinfectie, heeft gebroken haren of kale plekken en korsten als symptomen.

 • Een abces wordt snel gediagnosticeerd door de pijn, warmte en zwelling.

  Toch zal uw dierenarts ook de oorzaak van het abces te weten willen komen, vooral als er vreemd materiaal wordt aangetroffen.

  Laboratoriumtests kunnen nodig zijn om het soort bacteriën dat aanwezig is en hun gevoeligheid voor antibiotica vast te stellen. Dit is vooral het geval bij langdurige infecties. 

  Schimmelinfecties kunnen gediagnosticeerd worden door het maken van kweekjes van haren of weefsel.

 • Bacteriële infectie: abcessen en langdurige huidinfecties 
  Uw dierenarts zal voor ieder geval een aangepaste behandeling kiezen.

  • Openmaken en leegmaken van een abces wanneer deze rijp is.
  • Verwijderen van eventuele vreemde voorwerpen.
  • Operatieve verwijdering van ziek weefsel kan nodig zijn bij langdurige infecties.
  • Behandeling met antibiotica. Bij een eenvoudig abces volstaat een antibioticumkuur per injectie en/of orale inname gedurende een aantal dagen. Bij langdurige infecties of complexe abcessen kan echter een langere antibioticumkuur van enkele weken nodig zijn. Uw dierenarts zal het juiste antibioticum en een geschikte behandelduur selecteren.
  • Een veel voorkomende reden voor het mislukken van een behandeling met antibiotica is dat de eigenaar niet alle doses op het juiste moment toedient en de kuur niet volledig afmaakt.

  Ringworm
  Een behandeling van meerdere weken met een oraal anti-schimmelmiddel, mogelijk in combinatie met het scheren van het betroffen gebied en het plaatselijk aanbrengen van geneesmiddelen of shampoo, kan nodig zijn.  Alle katten in het huishouden moeten behandeld worden.

 • Vroege behandeling van infecties zal veranderingen van de huid op lange termijn voorkomen. Dit zal er bijvoorbeeld voor zorgen dat een snel opkomend abces zich niet kan ontwikkelen tot een langdurige, moeilijk te behandelen bacteriële infectie.

  De meeste gevechten tussen katten, een belangrijke oorzaak voor abcessen, vinden ’s nachts plaats. Houd uw kat daarom binnen na zonsondergang.