Wat veroorzaakt jeuk?

Veelvuldige jeuk en krabben bij honden wordt meestal veroorzaakt door infecties, parasieten of allergieën voor vlooien, voedsel of omgevingsallergenen, zoals pollen en huismijten. Hieronder vindt u een aantal veelvoorkomende medische aandoeningen en tips om mogelijke oorzaken van jeuk bij uw hond te herkennen:


Stafylokokkeninfectie

Wanneer de huid geïrriteerd of het immuunsysteem aangetast is, kunnen bacteriën te snel gaan groeien. Dit kan leiden tot een ernstige infectie. Tekenen van stafylokokken zijn een rode huid, korstjes/schilfers, huiduitslag en puistjes.

Gistinfectie

Dit is een soort schimmelinfectie die vaak voorkomt bij honden met jeukende huidaandoeningen of bij honden die in het verleden met antibiotica zijn behandeld. De huid is vaak vettig, rood, verdikt en heeft een onaangename geur.

Eczeem

Dit is een veelgebruikte term voor een jeukende, rode en ontstoken huid. Het beschrijft de tekenen van een aantal huidaandoeningen die vaak veroorzaakt worden door allergieën.

Hot spots

Dit zijn zones van intense irritatie waar de hond zich veelvuldig krabt, likt of schuurt, de huid is er zeer rood en heeft doorgaans een vochtig aspect. Dit kan zeer snel opduiken en ongemak geven. Een hotspot kan veroorzaakt worden door o.a. een onderliggende allergie, parasieten of een oorontsteking.

Vlooienallergie

Dit is een allergische reactie op vlooienbeten die een ontstoken en jeukende huid, haaruitval en korsten op de huid veroorzaakt. Het achterste deel van de rug, de basis van de staart en de dijen worden het meest getroffen.

Voedselallergie

Dit doet zich voor wanneer een hond allergisch (of overmatig reactief of overgevoelig) is voor iets in zijn voeding. Het wordt gekenmerkt door jeuk die voornamelijk optreedt aan de snuit, oksels, buik en poten. Oorirritatie, oorinfecties en huidinfecties komen regelmatig voor. De hond kan last hebben van winderigheid, darmkrampen of dunne ontlasting.

Atopie

Hierbij reageert de hond allergisch (of overmatig reactief of overgevoelig) op onder andere pollen, huisstofmijt of schimmelsporen. De hond heeft last van jeuk, roodheid en haaruitval op de snuit, oksels, liezen, poten en oren. De hond vertoont jeuk gedrag, waarbij hij naast krabben ook schudt en wrijft met de kop. Bijkomende infecties in de oren en van de huid komen vaak voor.
voor dieren. voor gezondheid. voor u.
Logo