Veelgestelde vragen

Er zijn verschillende behandelingen (ook zonder corticosteroïden) beschikbaar die jeuk en de aandrang tot krabben bij de hond verminderen en die tegelijkertijd de huidconditie verbeteren. Uw dierenarts geeft u graag advies.

Af en toe wat jeuk kan heel normaal zijn. Het jeukgedrag mag echter nooit de activiteiten onderbreken, haaruitval of huidbeschadiging veroorzaken. Het mag ook niet hinderlijk zijn voor de eigenaar. Jeukgedrag kan veroorzaakt worden door allergieën, infecties en parasieten. Er bestaan diverse onderzoeksmogelijkheden om een oorzaak op te sporen. Microscopisch onderzoek van de huid levert uw dierenarts al veel informatie op!

Ja dat kan zeker. Veelvuldig of voortdurend krabben, likken, bijten, schuiven en/of wrijven zijn meestal tekenen van een allergische huidziekte. Veel allergische huidaandoeningen bij honden komen voor als reactie op vlooien, voedsel of omgevingsallergenen, zoals pollen, schimmels of huisstofmijt. Ook honden kunnen last hebben van seizoensallergieën en irritatie. Om erachter te komen of uw hond allergisch is kan uw dierenarts diverse onderzoeken uitvoeren. In de tussentijd kan de jeuk, bij voorkeur corticosteroïd-vrij, behandeld worden.

Hoeveel jeuk is normaal en wanneer spreken we van overmatige jeuk? Het is belangrijk om de lichaamstaal van uw hond te kennen, herkennen en ernaar te handelen. Als de jeuk het normale leven van uw hond en dat van u verstoort of de huid van uw hond beschadigt, dan is de kans groot dat er een onderliggend medisch probleem is en u met uw dierenarts moet praten.
Via dit evaluatieformulier kunt u de jeuk van uw hond in kaart brengen.

Het is belangrijk om niet af te wachten met handelen en de jeuk snel te verminderen. Voortdurend krabben en ander jeukgedrag kan tot extra problemen leiden, waaronder infecties. Praat met uw dierenarts over veilige en effectieve oplossingen.

Genezen kan enkel wanneer het lukt om de allergie opwekkende stof op te sporen en aan te pakken. Er zijn behandelingen beschikbaar die helpen de jeuk en de huidontsteking te verminderen, ook zonder corticosteroïden werking. Ze helpen zo in het verbeteren van de levenskwaliteit van de hond en het baasje.

Afhankelijk van de duur van de behandeling en de gegeven dosis van corticosteroïden kunnen deze symptomen sterk variëren.


Korte therapie:
  • De meest in het oog springende kenmerken zijn een verhoogde eetlust en een verhoogd dorstgevoel. Hierdoor bedelt uw hond steeds om voedsel, ruimt de vuilbakken leeg en steelt voedsel van de tafel, hij drinkt steeds de waterbak leeg of drinkt zelfs uit het toilet.
  • Door meer te drinken moet de hond natuurlijk veel meer plassen, waardoor hij steeds zeurt om buiten te mogen en hij zelfs ’s nachts even moet buitengelaten worden.
  • Het gedrag van uw hond kan ook veranderen, meestal wordt hij wat dominanter en bezitterig over zijn speeltjes en voeding.
Lange therapie:
Corticosteroïden hebben een invloed op heel veel lichaamsprocessen en bij langdurig gebruik kunnen ze veel bijwerkingen geven, waaronder:
  • Verslapping van de buikspieren wat leidt tot een hangbuik
  • Veranderingen van de huid: kaalheid, dunne huid, pigmentvlekken, kalkophopingen in de huid
  • Suikerziekte
  • Verhoogde kans op infecties
  • Futloosheid, spierzwakte en vermindering van de spiermassa
  • Uitblijven van de loopsheid

De bijwerkingen van corticosteroïden zijn sterk afhankelijk van de gebruikte dosering. Uw dierenarts zal samen met u naar de juiste dosering zoeken en eventueel alternatieven met u bespreken.
Klik voor meer informatie

Uw dierenarts kan u hierover passend advies geven na het uitvoeren van een uitgebreid klinisch en dermatologisch onderzoek. Over het algemeen is een overstap gemakkelijk uitvoerbaar, zowel voor hond als diereigenaar. Soms zal de corticosteroïdengift langzaam afgebouwd moeten worden. Uw dierenarts begeleidt u hierin stap voor stap.

voor dieren. voor gezondheid. voor u.
Logo