Oormijten

Oormijten (Otodectes cynotis) zijn parasieten die leven in de oren van katten en honden. We vinden deze parasiet voornamelijk terug bij jongere dieren.

Wat zie ik bij mijn hond?

Het friemelen van de mijten in het oor veroorzaakt jeuk en ‘kopschudden’ bij onze huisdieren. De aanwezigheid van de mijten in het oor en het krabben veroorzaken schade, verdikking en ontsteking in het oor. Het oor krijgt een rood uitzicht en er wordt overmatig bruin oorsmeer geproduceerd, waardoor de hond vuile oren krijgt. Soms schudt het dier zo hard met de oren dat er zich een oor-hematoom (bloedbuil) vormt, hierbij zal de oorschelp zich met bloed opvullen. Wanneer uw huisdier jeukklachten aan beide oren heeft, wordt de verdenking op oormijt groot.

Ooronderzoek

De mijten zijn meestal al met het blote oog zichtbaar, maar met een oorkijker (otoscoop) kan de dierenarts ze mooi in beeld brengen. De dierenarts kan ook een monster uit het oor van de hond nemen en dit onder de microscoop bekijken, op zoek naar oormijten.

Is het besmettelijk?

Dieren kunnen elkaar onderling besmetten door direct contact. Maar de aandoening is niet besmettelijk voor de mens. Oormijten planten zich voort door eitjes te leggen in het oor, die na ongeveer twee weken uitkomen.

Schurftmijten

Schurftmijt (Sarcoptes scabiei), ook wel bekend als scabiës, is een huidaandoening bij de hond die veel jeuk veroorzaakt. Deze mijt kan men aantreffen bij honden van alle leeftijden, maar komt niet zo vaak voor.


Wat zie ik bij mijn hond?

Een hond met schurftmijt heeft heel veel jeuk, omdat de schurftmijten gangetjes graven in de huid en daar ook veel afvalstoffen achterlaten. De honden krijgen korsten, letsels en kale plekken op typische plaatsen zoals de snuit, de oorranden, de ellebogen en de hakken.

Onderzoek

De dierenarts stelt de diagnose van schurft door een huidafkrabsel te nemen en dit te bekijken onder de microscoop. Soms zijn de mijten hierop niet te vinden, maar wijzen de symptomen wel op schurft. In dat geval wordt er een uitsluitingstherapie ingesteld.

Is het besmettelijk?

Ja! Schurft is zeer besmettelijk voor andere huisdieren. De scarposemijt kan ook de mens besmetten en veroorzaakt dan huidirritatie. In dat geval is een bezoek aan de huisarts nodig om de diagnose te stellen. De mijt is gelukkig niet in staat zich voort te planten bij de mens en zo zal de infectie na enkele weken verdwijnen.

voor dieren. voor gezondheid. voor u.
Logo