Wormen

Honden kunnen geïnfecteerd worden met verschillende soorten wormen, zoals rondwormen en lintwormen. Ze leven in het lichaam van de hond en nemen daar voedingsstoffen op of ze verstoren lichaamsfuncties. Ze zijn daardoor schadelijk voor de gezondheid van de hond en bovendien kunnen sommige wormen besmettelijk zijn voor de mens.

De meest voorkomende en belangrijke rondworm in Nederland en België is de spoelworm van de hond (Toxocara canis). De volwassen wormen leven in de dunne darm van de hond, ze zijn ongeveer 10 cm lang en ze lijken op spaghettislierten.

Lintwormen zijn darmparasieten, waarvan bepaalde soorten kunnen voorkomen bij de hond. De volwassen lintwormen leven in de darmen van de hond en de onvolwassen stadia van de lintwormen leven in andere diersoorten, bijvoorbeeld schaap, vlo, konijn of muis.


Hoe kan mijn hond zich besmetten?

Spoelwormen
Pups worden vooral besmet door hun moeder, dit kan al in de baarmoeder gebeuren of bij het drinken van de moedermelk. Alle honden kunnen zich besmetten door opname van wormeitjes die zich in omgeving bevinden Deze eitjes, met larven erin, kunnen in de grond wel tot een jaar lang blijven leven. Honden kunnen zich ook besmetten door het opeten van een toevallige tussengastheer of door het eten van rauw vlees.

Lintwormen
Honden kunnen besmet worden door het jagen op wilde knaagdieren, door het inslikken van vlooien tijdens de vachtverzorging (hondenlintworm) of door het eten van rauw vlees. Bij zeer jonge pups treft men minder vaak lintwormen aan, hier volstaat het vaak om enkel te ontwormen tegen spoelwormen.


Wat zie ik bij mijn hond?

Als de hond besmet is met de spoelworm, dan kunt u wormen terugvinden in de ontlasting of ze worden soms uitgebraakt. Dit ziet men vooral bij een erge besmetting van jonge dieren, naast diarree en ademhalingsproblemen. Pups kunnen ook een typisch opgezwollen ‘wormbuikje’ hebben, terwijl ze voor de rest heel mager zijn. Bij de meeste volwassen dieren ziet men echter ondanks de aanwezigheid van een wormbesmetting weinig of geen symptomen. Maar deze honden kunnen wel de omgeving, andere dieren en de mens besmetten door de uitscheiding van wormeitjes. Ook al ziet u geen wormen, ze zijn er wel!

Lintworm Bij een besmetting door lintwormen kan men de aanwezigheid van wormsegmenten waarnemen in de vacht van de hond of op de plaatsen waar de hond vaak ligt.

Deze wormsegmenten lijken nog het meest op rijstkorreltjes. Bij een lintwormbesmetting kan de hond ook jeuk vertonen in het gebied rond de anus.

Is het besmettelijk voor mij?

Spoelwormen kunnen inderdaad worden overgedragen op de mens. Besmetting van de mens gebeurt door opname van de wormeitjes na contact met besmette dieren of besmette plaatsen (zandbak, tuinaarde,…). Spoelworminfecties zijn een belangrijke zoönose* met een mogelijk ernstig ziekteverloop, daarom is regelmatige ontwormen van uw hond van essentieel belang.

Echinococcus is de meest gevreesde lintworm vanwege het risico op overdracht op de mens, met mogelijke ernstige gevolgen. De mens kan zich besmetten door contact met besmette vossen of honden (en in mindere mate katten) en door het eten van ongewassen bosvruchten. Echinococcose is een belangrijke zoönose* en preventie door goede hygiëne en regelmatig ontwormen is van essentieel belang.

*Zoönose: besmetting van dier op mens

De frequentie van ontwormen hangt nauw samen met uw gezinssituatie (jonge kinderen) en de levenswijze van uw hond. Uw dierenarts kan u een behandeling op maat voorstellen.
voor dieren. voor gezondheid. voor u.
Logo