HEPATITIS

Hepatitis is een besmettelijke leverziekte. De wetenschappelijke naam is Hepatitis contagiosa canis (HCC). De veroorzaker is het Adeno-virus type 1. Het virus wordt uitgescheiden en verspreid via het speeksel, de ontlasting en voor zeer lange tijd ook via de urine. De symptomen variëren van lichte koorts tot een zeer ernstige ontsteking van de lever. Mits in een vroeg stadium onderkend en behandeld, is genezing mogelijk. Maar wanneer de lever eenmaal is ontstoken, loopt de koorts hoog op, het dier eet niet meer en de ziekte kan fataal verlopen. Bij jonge honden kan HCC zelfs een zeer plotselinge dood veroorzaken. Hepatitis is niet altijd even makkelijk te constateren. De symptomen kunnen aanvankelijk bijvoorbeeld sterk lijken op die van hondenziekte.


Bescherming met Adeno type 2

Hoewel hepatitis veroorzaakt wordt door het Adeno virus type 1, wordt bij vaccinatie tegen de ziekte uit veiligheidsoverwegingen gebruik gemaakt van het verwante Adenovirus type 2. Dit virus type 2 wordt ook gebruikt in het vaccin dat bescherming biedt tegen ademhalingsproblemen. Het vaccin op basis van Adenovirus type 2 biedt tevens een veilige, volledige en betrouwbare bescherming tegen de variant die de gevaarlijke leverziekte veroorzaakt.
Er bestaan verschillende vaccinatieschema's voor bescherming tegen Adeno. Uw dierenarts kan voor uw hond een individueel aangepast vaccinatieadvies geven.
voor dieren. voor gezondheid. voor u.
Logo