Hondenziekte

OOK WEL ‘DE ZIEKTE VAN CARRÉ’

De ziekte wordt veroorzaakt door een virus en is zeer besmettelijk.

Hondenziekte komt over de hele wereld voor, ook in België en in Nederland, maar dankzij consequent vaccineren wel veel minder vaak dan vroeger. Vooral jongere dieren zijn zeer gevoelig voor dit virus. Het is een multi-systemische ziekte waarbij verschillende organen betrokken zijn waaronder het zenuwstelsel, het spijsverteringsstelsel, het ademhalingsstelsel en de huid. Ook wordt de afweer van de hond aangetast, waarbij de hond vatbaar is voor bijkomende infecties. De besmetting gebeurt via de lucht door druppeltjes vocht (uit de neus- en keelholte, oogvocht). De meest voorkomende symptomen zijn koorts vergezeld van verhoogde neus- en ooguitvloei en zenuwsymptomen. Oogafwijkingen en een verharding van de zoolkussens worden ook gezien.


Bescherming

Tot ver na de Tweede Wereldoorlog stond de dierenarts meestal machteloos. Pas in de zeventiger jaren ontdekten wetenschappers een opvallende verwantschap tussen het virus dat hondenziekte veroorzaakt en het mazelenvirus. Met die wetenschap in het achterhoofd zijn honden ingeënt met een vaccin tegen mazelen. Wat bleek? De ingeënte honden ontwikkelden afweerstoffen, niet alleen tegen mazelen, maar ook tegen het virus dat de hondenziekte veroorzaakt!

Dat was de doorbraak die aan de wieg stond van alle huidige vaccins tegen hondenziekte. Deze vaccins, nu al vele jaren op basis van het echte hondenziektevirus, bieden een uitstekende bescherming.
Er bestaan verschillende vaccinatieschema's voor bescherming tegen Adeno. Uw dierenarts kan voor uw hond een individueel aangepast vaccinatieadvies geven.
voor dieren. voor gezondheid. voor u.
Logo