KENNELHOEST OF BESMETTELIJKE HONDENHOEST

‘Kennelhoest’, ook wel besmettelijke hondenhoest genoemd, wordt gekenmerkt door ademhalingsproblemen en kan veroorzaakt worden door verschillende ziekteverwekkers waaronder het para-influenza virus, het adeno-virus type 2 en de Bordetella bacterie. De ziekte is erg besmettelijk en wordt vooral gezien bij honden die met veel andere honden in contact komen, zoals in hondenscholen, in kennels, in pensions, of op hondenshows.
De ziekte manifesteert zich aanvankelijk door een droge hoest, maar kan evolueren naar een meer ernstige vorm met algemeen ziek zijn.


Stress

Stress speelt ook een rol. Stress, bijvoorbeeld wanneer de hond in een pension tijdelijk in een kennel zit. Zo’n hond zal zich de hele dag willen bewijzen en blaft zich schor. De keelholte raakt geïrriteerd, en de vatbaarheid voor virussen en bacteriën neemt snel toe.

Bescherming

Vaccinatie tegen de hondenhoesthoestvirussen zit in de standaardschema’s, maar vaccinatie tegen de Bordetellabacterie is onder bepaalde omstandigheden ook zeer zinvol (bijvoorbeeld bij verblijf in een pension).
Neem contact op met uw dierenarts en bespreek de vaccinatiemogelijkheden. U kunt kiezen uit een vaccin dat onderhuids wordt geïnjecteerd, een neusenting of een vaccinatie in de mond. Vergeet niet om deze vaccinatie jaarlijks te herhalen. Voor besmettelijke hondenhoest is helaas geen titerbepaling mogelijk middels een bloedtest, waarbij bepaald wordt of een dier antistoffen tegen de ziekte heeft.
Een Bordetella vaccin dat toegediend wordt in de neus of mond geeft snelle bescherming. Vraag advies aan uw dierenarts.
voor dieren. voor gezondheid. voor u.
Logo