Leptospirose (ziekte van Weil)

Leptospirose wordt overgebracht door bacteriën, meestal afkomstig uit de urine van andere honden en van ratten. Ook andere dieren (en de mens) kunnen leptospirose oplopen. De ziekte komt nog steeds met regelmaat voor. In de plaatselijke media wordt in dat geval gewaarschuwd voor verontreinigde plassen, vijvers, sloten en grachten.
Een hond die in besmet water zwemt, of die van besmet water drinkt, krijgt via de slijmvliezen en door de huid de bacterie naar binnen. In het lichaam nestelt de bacterie zich in de lever en de nieren. De hond krijgt hoge koorts, plast donkergele tot roodbruine urine en de slijmvliezen worden geel.


Lever aangetast

Honden, die leptospirose overleven, houden er bijna altijd een leveraandoening of beschadigde nieren aan over. Omdat de ziekte kan overgaan op de mens, moeten bij de behandeling en verzorging van een besmette hond de nodige voorzorgen in acht worden genomen. Inenten tegen leptospirose is dan ook zeer raadzaam.
De meest moderne vaccins bieden niet alleen bescherming tegen de twee van oudsher bekende varianten Leptospira icterohaemorrhagiae en canicola, maar ook tegen de steeds vaker voorkomende nieuwe varianten Leptospira grippotyphosa en australis. Daarnaast biedt niet ieder vaccin een gelijk beschermingsniveau. Het liefst voorkomen we ziekte symptomen en uitscheiding van ziekteverwekkers in de urine.
voor dieren. voor gezondheid. voor u.
Logo