Chlamydia

Chlamydia is vaak een bijkomende bacteriële component bij verschillende respiratoire infecties. Deze bacterie veroorzaakt een chronische ademhalingsinfectie die vaak gepaard gaat met een milde tot ernstige ontsteking van de ogen.
Een ontstoken oogje heeft vaak een onschuldige oorzaak, maar kan ook wijzen op chlamydiose. Een gezonde kat raakt besmet door in aanraking te komen met de afscheiding uit ogen of neus van een zieke kat. Eerst raakt één oogje aangedaan, later volgt het tweede. Soms geneest het vanzelf, maar meestal is behandeling met oogdruppels of een zalfje nodig. Milde restsymptomen kunnen echter maandenlang blijven bestaan. Schijnbaar herstelde katten kunnen de ziekte nog lange tijd doorgeven. Een kat die de ziekte heeft gehad, kan opnieuw worden besmet en zal weer ziek worden. Wanneer Chlamydia ergens de kop op steekt, is dat vooral op plekken waar katten dicht op elkaar leven. De infectie wordt het meest gezien bij katten jonger dan 1 jaar, maar kan ook voorkomen bij volwassen dieren.


Eerst goed overleggen

Katten kunnen worden ingeënt tegen Chlamydiose, maar de noodzaak hiervoor hangt af van de leefomstandigheden en het lokale besmettingsrisico. Uw dierenarts zal in overleg met u beslissen of vaccinatie nodig is, en afhankelijk van de omstandigheden kiezen voor of een verzwakt levend vaccin of een dood vaccin.

Uw dierenarts zal in overleg met u beslissen of vaccinatie nodig is, en afhankelijk van de omstandigheden kiezen voor of een verzwakt levend vaccin of een dood vaccin.
voor dieren. voor gezondheid. voor u.
Logo