FELV (kattenleukemie)

Het voorkomen van FeLV (kattenleukemie) is de laatste jaren sterk gedaald, dankzij betrouwbare diagnostische testen en vaccinatie. In sommige regio’s komt de ziekte echter meer voor dan elders. Een infectie met dit virus kan leiden tot een vermindering van de afweer van de kat, waardoor ze veel vatbaarder is voor andere infecties, tot anemie en/of tot tumorvorming (lymfoma). Meestal sterft de kat binnen 2-3 jaar bij een blijvende infectie. De besmetting gebeurt door sociaal contact tussen de katten en/of door vechten.
Jonge katjes kunnen via de moedermelk worden geïnfecteerd. Of een kat het FeLV-virus bij zich draagt, kan uitsluitend worden geconstateerd door middel van bloedonderzoek.


Vaccineren is mogelijk

Pas in 1964 werd ontdekt dat de afbraak van het immuunsysteem als gevolg van FeLV een belangrijke oorzaak is dat katten ziek kunnen worden. Medicijnen tegen het FeLV-virus zijn er niet. Wel zijn er inmiddels vaccins die bescherming bieden.

Er bestaan nu vaccins die een bescherming geven van meer dan één jaar, dit laat meer flexibiliteit toe in de vaccinatieschema's. Uw dierenarts kan u raad geven over het meest geschikte schema voor uw dier.
voor dieren. voor gezondheid. voor u.
Logo