FIP

FELINE INFECTIEUZE PERITONITIS

FIP is de afkorting van Feline Infectieuze Peritonitis. Het is een besmettelijke buikvliesontsteking, veroorzaakt door een corona-virus. De ziekte kan dodelijk verlopen. FIP begint met lusteloosheid, gebrek aan eetlust, diarree en koorts. De ziekte verloopt niet altijd hetzelfde. Er is de natte FIP, waarbij er na enkele weken een opeenhoping van vocht ontstaat in de borstholte en/of de buikholte. Ademhalen wordt steeds moeilijker. De droge vorm is sluipender. De vochtvorming in buik-en borstholte blijft ditmaal achterwege. Wel tast het virus organen aan zoals bijvoorbeeld de lever, de nieren en de hersenen. Ook in de ogen kunnen ontstekingen ontstaan.
FIP treft men vooral bij jongere katten aan die in grotere groepen samenleven, waarbij de overdracht van het coronavirus voornamelijk gebeurt via de uitwerpselen, of indirect via kleding, schoenen, kattenbak, enz… Gelukkig leidt niet iedere besmetting met het corona-virus tot FIP!


Isoleren en vaccineren

Sinds 1993 is er een vaccin tegen FIP. Inenten kan zinvol zijn, maar vooral als het dier nog niet met het corona-virus is besmet. Katjes, geboren in een omgeving waar FIP heerst, moeten heel vroeg worden geïsoleerd. Dit is noodzakelijk, omdat een kitten vanaf de leeftijd van 8-9 weken door de moeder kan worden besmet. In goed overleg met de dierenarts kan het dan na de afzonderingsperiode worden ingeënt.
voor dieren. voor gezondheid. voor u.
Logo