Kat - Kattenziekte | Zoetis

Kattenziekte

Kattenziekte (of panleukopenie) is zeer gevaarlijk, en wordt veroorzaakt door een virus dat behoort tot de groep van de Parvo virussen. Enkele dagen nadat de kat met het virus in aanraking is gekomen, wordt het dier lusteloos. De kat krijgt diarree, gaat braken en krijgt koorts. De ziekte verergert snel, de conditie van het dier holt achteruit en het overlijdensrisico is hoog. De dierenarts staat vrijwel machteloos.
Kattenziekte kan op alle leeftijden voorkomen. Nog ongeboren dieren kunnen het virus zelfs al opdoen in de baarmoeder. Er kan daardoor een hersenafwijking ontstaan en deze kittens worden snel na de geboorte ziek.


Uiterst besmettelijk

Kattenziekte is uiterst besmettelijk. Het virus kan meerdere maanden in de omgeving overleven en is zeer resistent voor bepaalde desinfectantia. Besmetting gebeurt via uitwerpselen, maar ook via indirecte weg door virusdeeltjes die kleven aan de schoenen, kleding, voedselbakjes, enz… Dus ook katten die binnenshuis leven moeten tegen deze ziekte beschermd worden. Door de regelmatige vaccinatie is de ziekte momenteel onder controle. Een kat beschermen tegen kattenziekte kan dan ook alleen door het dier regelmatig te laten inenten.
Er bestaan verschillende soorten vaccins (levend en geinactiveerd) en verschillende vaccinatieschema's voor kattenziekte. Uw dierenarts kan voor uw kat een individueel aangepast vaccinatieadvies geven.
voor dieren. voor gezondheid. voor u.
Logo