Niesziekte

Niesziekte bij katten kan worden veroorzaakt door verschillende virussen en bacteriën. De belangrijkste virussen zijn het Feline Herpes Virus (FHV) en het Feline Calici Virus (FCV). Een van de bacteriën die een rol kan spelen is Chlamydia.

Niesziekte begint meestal met wat ontstoken oogjes en een loopneus. De eetlust verdwijnt, het dier niest, gaat hoesten, krijgt koorts en is lusteloos. De toestand kan verder verslechteren waarbij er zweertjes op de tong ontstaan, of soms zelfs ontsteking van de hele bek. Ook complicaties zoals bronchitis en longontsteking kunnen optreden, maar zijn in de meeste gevallen goed met medicijnen te bestrijden. Dat geldt echter niet voor jonge katjes en oudere of zwakkere dieren: die kunnen aan de complicaties overlijden. Katten die wel genezen zijn vaak niet van alle klachten af en houden er regelmatig een chronische loopneus en/of chronisch ontstoken ogen aan over. Veel katten die niesziekte hebben gehad, blijven virusdrager. Komen zij dan in een stresssituatie, bijvoorbeeld door een verhuizing of een nieuwe kat in huis, dan kan de niesziekte opnieuw de kop opsteken. Een dergelijk dier wordt dan ook weer een besmettingsbron voor alle andere katten in zijn omgeving.


Beslist doen

Hoewel de enting tegen niesziekte geen volle honderd procent garantie geeft dat de kat nooit besmet zal raken, is het toch een aanrader. Met name voor katten die met andere katten in aanraking kunnen komen en zeker voor katten die uit logeren gaan. Bij katten die wel zijn ingeënt kan wel een niesziekte-infectie optreden maar de eerste verschijnselen zetten zelden door. De infectie verspreidt zich veel minder door de luchtwegen en de kans op gevaarlijke complicaties is aanzienlijk kleiner.

Er bestaan verschillende soorten vaccins (levend en geinactiveerd) en verschillende vaccinatieschema's voor kattenziekte. Uw dierenarts kan voor uw kat een individueel aangepast vaccinatieadvies geven.
voor dieren. voor gezondheid. voor u.
Logo