Belux

Bescherm uw paard tegen Rhino

Beste,
Rhinopneumonie is een besmettelijke infectie, veroorzaakt door het Equine herpesvirus (EHV). Herpesvirussen hebben de typische eigenschap om na infectie slapend in het paard aanwezig te blijven. We zien het bijvoorbeeld ook bij de koortslip bij de mens. Dit mechanisme van slapend dragerschap speelt een cruciale rol in het onderhouden en verspreiden van EHV-1 en EHV-4. 
Eenmaal een paard besmet is, kan het equine herpesvirus zo levenslang aanwezig blijven. Bijna alle paarden zijn hierdoor drager. Ze vertonen geen klinische symptomen, maar de infectie kan te allen tijde gereactiveerd worden met uitscheiding en verspreiding van virus naar andere paarden.

 

De klinische symptomen van rhinopneumonie zijn heel variabel. Het zijn vooral jonge paarden die griepachtige symptomen kunnen vertonen, terwijl de infectie bij oudere paarden eerder onopgemerkt verloopt met mogelijk suboptimale prestaties tot gevolg. Bij een drachtige merrie kan EHV-1 het leven van het veulen ernstig in gevaar brengen. Dit virus is de meest voorkomende oorzaak van infectieuze abortus. In zeldzame gevallen kan rhino eveneens tot een aantasting van het zenuwstelsel leiden met ataxie (wankel lopen) en de gevreesde verlammingsverschijnselen tot gevolg.

Door uw paard regelmatig te vaccineren, behoudt hij een vrij goede weerstand tegen het virus. Zo is hij zelf beter beschermd tegen de ziekte, maar zal hij ook minder virus uitscheiden naar andere paarden en de verspreiding van virus verminderen. 
Wilt u graag meer weten over rhinopneumonie? Ga dan naar www.rhinobijpaarden.be 
Heeft u nog vragen of wenst u meer informatie, neem dan contact op met de praktijk.
Vriendelijke groeten,
Uw dierenarts

MM-10334

Download de nieuwsbrief hier.