Belux

Nieuwsbrief Teek

Beste,

De lente is in het land en uw hond popelt om weer naar buiten te gaan. Jammer genoeg is het aangename weer het signaal voor teken om actief te worden! In deze nieuwsbrief vertellen wij u graag hoe u uw huisdier kunt beschermen tegen deze vervelende parasieten.

Elke teek is niet zomaar een teek! In een Belgisch onderzoek werd bekeken welke teken het meest teruggevonden werden bij honden en katten. De Ixodes ricinus oftewel “schapenteek” en Ixodes hexagonus oftewel “egelteek” werden het meest aangetroffen.

 

Wat kunt u doen als uw huisdier teken heeft?

  • De dieren controleren na elke wandeling in het bos en in de tuin, ook in stedelijke gebieden
  • Borstel het dier om eventueel losse teken te verwijderen
  • De vastgehechte teken kunt u het best zo snel mogelijk verwijderen met een tekentangetje. Neem de teek zo dicht mogelijk tegen de huid vast en trek gelijkmatig de teek uit de huid. Verdoof de teek niet op voorhand met alcohol of ether, dit verhoogt de kans op overdracht van ziekten. Ontsmet het wondje rond de beet met ontsmettingsmiddel.

De beste aanpak blijft echter een preventieve maandelijkse behandeling met een geschikt tekendodend product. Zo kan men de ongewenste teken en overdracht van ziekten vermijden. Pipetten, halsbanden, tabletten: er bestaan talrijke manieren om uw viervoeter te beschermen. Bovendien zijn niet alle producten op dezelfde manier werkzaam tegen de verschillende tekensoorten.

Wilt u graag meer weten over teken, ga dan naar www.zoetis.be/nl/hond-kat

Informeer bij onze praktijk wat voor uw huisdier het meest geschikte product is, passend bij zijn leefomgeving, voordat u overgaat tot actie.

Vriendelijke groeten,

Uw dierenarts

Download de PDF van deze nieuwsbrief hier.