Belux

home header

WAAROM IS WORMCONTROLE BIJ UW PAARD BELANGRIJK?

In het verleden verplaatsten paarden zich vrij over oppervlakten van honderden hectaren en hadden ze altijd toegang tot frisse en schone weiden. Er bestond een gezond evenwicht tussen de wormen, de paarden en de weiden. Door de domesticatie is het weide-oppervlak nu helaas vaak beperkter. Het gevolg hiervan is een grotere blootstelling aan een herinfectie met wormen, waardoor het dynamische evenwicht tussen de wormen en het paard verstoord raakt. Het doel van wormcontrole is niet het uitroeien van de wormen, maar het herstellen van het evenwicht tussen wormen, paarden en weiden. Zo kunnen paarden op een niveau van parasitisme worden gehouden dat niet gevaarlijk is voor hun gezondheid. 2 pijlers zijn hierbij bruikbaar: weidemanagement en het ontwormen van de paarden, om zo de besmettingsgraad van de weiden en de wormbelasting van de paarden te verminderen.

Effectief wormen bestrijden is meer dan alleen ontwormen

Op het vlak van het beheer van de wormbesmetting van paarden is elke situatie uniek, omdat er veel intrinsieke en extrinsieke factoren bij betrokken zijn (leeftijd, gezondheidstoestand, levensstijl, behandelingsgeschiedenis, seizoen, ...).

Het is belangrijk ontwormingsmiddelen op een beredeneerde manier te gebruiken. Indien ze te vaak en/of verkeerd worden gebruikt, kan dit hun werkzaamheid tegen parasieten verminderen (resistentiefenomenen).

Deze website is bedoeld om u inzicht te geven in de verschillende factoren die van belang zijn bij het opstellen van een goed ontwormingsschema. Zo worden er tips gegeven over weidemanagement, mestonderzoek en het toedienen van de juiste dosering. Ten slotte zullen we het thema van ontworming bespreken. Wij hopen dat deze informatie u zal helpen om het probleem van wormbesmetting bij paarden volledig en efficiënt te begrijpen.

Larve Weide

Het is belangrijk om altijd in gedachten te houden dat u veel van deze factoren zelf kunt beïnvloeden, door verantwoord en proactief te handelen. Deze website bevat echter niet de antwoorden op al uw vragen. Het is belangrijk dat u uw dierenarts raadpleegt om in de specifieke behoeften van uw paard te voorzien.

Meer weten

Abrégé de Parasitologie clinique des Equidés - Volume 2 - Parasitoses et Mycoses Internes - F. Beugnet, G. Fayet, J. Guillot, E. Grange, I. Desjardins, H. Dang. http://www.haras-nationaux.fr/information/accueil-equipaedia/soins-et-prevention/prevention/vermifugation.html American Association of Equine Practitioners. Parasites control guidelines. 2016.

MM-02398