Belux

parasites banner

chart img

PAARDENHORZELS (GASTEROPHILUS SPP.)

Dit zijn eerder insecten dan wormen. De larven van paardenhorzels, die in de maag van paarden leven, zijn afkomstig uit de evolutie van eitjes die door vliegen op de vacht van de paarden worden gelegd in de zomer. Deze eitjes zijn gemakkelijk te herkennen aan hun uiterlijk, ze zien eruit als lichtgele rijstkorreltjes en zijn vooral te vinden op de benen en de hals. Het handmatig verwijderen van de eitjes kan effectief hulpmiddel zijn in de bestrijding van deze parasiet.

LEVENSCYCLUS

Paarden slikken de horzeleitjes in bij het likken van hun ledematen. Deze eitjes ontwikkelen zich tot larven in de mondholte of de maag van het paard. De larven hechten zich aan het slijmvlies van de maag met hun scherpe haken. Ze ontwikkelen zich gedurende 10 maanden en daarna, van april tot juli ongeveer, maken ze zich los, reizen mee met de darmtransit en worden uitgescheiden in de mest. Eenmaal in de buitenwereld veranderen de larven in poppen en daarna in volwassen vliegen in ongeveer 1 maand tijd. Dit fenomeen kan worden vertraagd als de buitentemperatuur laag is. Na de paring zal de volwassen vlieg op zijn beurt eitjes leggen op de ledematen van een paard.

GROOTTE EN VORM

De eitjes zijn tot 2 mm lang en lichtgeel. De larven zijn tot 2 cm lang en oranjerood, de volwassen horzels (vliegen) hebben de grootte van een bij en kunnen erg stresserend zijn voor het paard.

SYMPTOMEN

Een matige besmetting is vaak asymptomatisch, maar bij een zware besmetting kan men een verlies van eetlust of een verlies van conditie en kolieken (vaak na krachtvoer) waarnemen. De larven nestelen zich en vormen duidelijk omrande kratertjes (zweren) op de wand van de maag en soms zelfs van de twaalfvingerige darm (het proximale deel van de dunne darm). Soms, als de besmetting massaal is, kan deze leiden tot een maagperforatie die aan de oorsprong ligt van een dodelijke buikvliesontsteking.

DIAGNOSE

De klinische diagnose van een besmetting door de larven van paardenhorzels (of gasterofilose) is moeilijk. De symptomen, indien aanwezig, zijn niet kenmerkend en de larven kunnen slechts gedurende een korte periode van het jaar (ongeveer van april tot juni) worden waargenomen, wanneer de larven zich losmaken en dus niet langer pathogeen zijn. Een endoscopie van de maag maakt het mogelijk de larven onmiddellijk te zien, maar dit onderzoek wordt zelden voorgeschreven in dit verband.

BEHANDELING

Toediening van een insecticide ontwormingsmiddel (endectocide). Vraag raad aan uw dierenarts bij de keuze van het toe te dienen ontwormingsmiddel.
Vanaf het moment dat u eitjes van paardenhorzels op uw paard waarneemt, volstaat het uw paard systematisch te behandelen aan het eind van de besmettingsperiode (in de late herfst).

LEVENSCYCLUS

chart img