Belux

parasites banner

chart img

SPOELWORMEN (PARASCARIS EQUORUM)

Spoelwormen, die vooral te vinden zijn bij veulens, zijn bijna alomtegenwoordig in fokkerijen en vormen een levensgevaar.

GROOTTE EN VORM

Spoelwormen zijn verreweg de grootste wormen die worden waargenomen bij paarden. Ze zijn tot 40 cm lang en zijn wit van kleur. Het is net die grootte die aan de oorsprong ligt van een deel van hun pathogeniteit.

LEVENSCYCLUS

De vrouwtjes leggen tot 200.000 eitjes per dag. Zo wordt geschat dat een veulen dat de parasiet draagt in de buitenlucht tot 50 miljoen eitjes van Parascaris equorum per dag kan uitscheiden. Bovendien stelt hun zeer dikke schaal de eitjes in staat om tot 2 jaar te overleven in de buitenlucht, zelfs onder extreme omstandigheden.

SYMPTOMEN

De passage van larven in de longen uit zich in hoest en neusloop, het optreden van een bronchopneumonie is ook mogelijk.
De aanwezigheid van volwassen spoelwormen in de dunne darm veroorzaakt een groeivertraging, een doffe vacht, diarree, kolieken van variabele intensiteit, een achteruitgang van de conditie of zelfs lethargie, anorexia… Bij een ernstige besmetting, kunnen deze grote wormen het darmkanaal gedeeltelijk of geheel afsluiten waardoor er ernstige kolieken optreden die een chirurgische ingreep vereisen. Deze darmafsluiting kan leiden tot een altijd dodelijke darmbreuk.

DIAGNOSE

Er bestaat geen specifieke diagnose voor het levende dier. Men moet altijd rekening houden met spoelwormen bij een veulen met spijsverterings- of luchtwegsymptomen en/of een slechte algemene toestand. De detectie van eitjes van spoelwormen in de mest door een mestonderzoek of de visualisatie van volwassen spoelwormen door een echografie van de buik kunnen dit vermoeden ondersteunen.

BEHANDELING

Gezien de grote hoeveelheid eitjes in de omgeving en hun extreme weerstand is het een utopie om te denken dat spoelwormen totaal kunnen worden voorkomen door beheer van de omgeving, ook al draagt een goede hygiëne van de fokkerij ertoe bij.
Het is bijgevolg noodzakelijk de veulens te behandelen met een ontwormingsmiddel dat doeltreffend is tegen spoelwormen vanaf de leeftijd van 2-3 maanden.
Oorspronkelijk waren alle beschikbare ontwormingsmiddelen doeltreffend tegen spoelwormen, maar vanwege het massale en veelvuldig gebruik van bepaalde ontwormingsmiddelen tegen spoelwormen bij veulens is dat niet langer het geval. Het is dus absoluut noodzakelijk advies in te winnen bij uw dierenarts om een goed ontwormingsschema voor veulens te bepalen.
Paarden ontwikkelen geleidelijk een immuniteit tegen Parascaris equorum. Deze is bijna volledig op de leeftijd van 9 tot 12 maanden. Daarom is het vrij zeldzaam (maar niet onmogelijk) om spoelwormen terug te vinden bij volwassen paarden.

chart img

chart img

Breuk van de dunne darm als gevolg van een afsluiting door spoelwormen bij een veulen.