Hoe kan uw dierenarts jeuk bij uw hond verlichten?

13 augustus 2019 • Door het PetDialog team

De symptomen van jeuk bij honden kunnen variëren van mild tot ernstig, waardoor honden de behoefte hebben om te gaan krabben. Dit soort huidirritatie kan elke hond in elk stadium van zijn leven treffen, gaande van incidentele  tot doorlopende, ernstige gevallen.

Het is volkomen normaal dat een hond van tijd tot tijd krabt, maar wanneer u uw hond aanhoudend ziet krabben, is een onderzoek door een dierenarts aangewezen. Jeuk en het daaropvolgend krabben kunnen om een aantal verschillende redenen optreden. Hoewel de meest voorkomende oorzaak de aanwezigheid van parasieten, zoals vlooien en bacteriële infecties is, kunnen allergieën ook de schuldigen zijn. Uw dierenarts zal stapsgewijs te werk gaan bij het opsporen van de oorzaak. Afhankelijk van zijn/ haar bevindingen bestaan er diverse mogelijkheden om jeuk te verlichten.  


Vlooien en parasieten

Het is een feit dat vlooien bijna overal te vinden zijn, vooral in de zomermaanden! Tijdens wandelingen, snuffelen in kreupelhout of spelen met andere honden loopt uw huisdier het risico in contact te komen met vlooien en andere parasieten.  Een beet veroorzaakt jeuk. Daarnaast kan een allergische reactie op het speeksel ook erge jeuk veroorzaken.  Het stellen van de diagnose start met een uitgebreide vachtinspectie en het microscopisch bekijken van afkrab- en/of afdrukpreparaatjes van de huid. 

Microscopisch onderzoek: Schurftmijt, veroorzaker van ernstige jeuk.

Vlooienkam met vlooienpoepjes

Microscopisch onderzoek: voorste deel van volwassen vlo


Er zijn veel verschillende anti-parasitaire middelen verkrijgbaar, elk met zijn eigen werking. Afhankelijk van de aangetroffen parasiet adviseert uw dierenarts u een specifieke behandeling. In geval van een vlooienprobleem zal allereerst de parasiet op uw hond gedood moeten worden, om zo de jeuk te verminderen. Maar bij een vlooienbesmetting gaat het niet enkel om de volwassen vlo op uw dier. In de omgeving bevinden zich vlooieneitjes, larven en poppen.

Sommige vlooienbehandelingen doden de volwassen vlo zo snel dat er geen nieuwe eitjes worden gelegd. U voorkomt hiermee een verdere besmetting van de omgeving. Echter de vlooieneieren en larven die al aanwezig zijn in uw huis zullen, indien onbehandeld, na enige tijd uw hond opnieuw bespringen en ongemak veroorzaken. De hond zal dan opnieuw gaan krabben.

Foto: Microscopisch onderzoek: Vlooieneitjes, vlooienlarven en vlooienpoepjes

Hoe kunt u de besmette omgeving aanpakken? Uw dierenarts informeert u graag en kan u een omgevingsspray aanbieden of een product dat zowel volwassen vlooien als de vlooienlarven en eitjes in de omgeving doodt.

Naast de focus op het bestrijden van de parasiet, kan uw dierenarts met medicatie de jeuk laten verminderen. Wel zo prettig voor uw hond. Bovendien vermindert de kans op het ontstaan van krabletsels. Vroeger werden hier vaak corticosteroïden voor gebruikt, met tal van mogelijke bijwerkingen. Tegenwoordig bestaan er corticosteroïden- vrije alternatieven.



Labrador met vlooienallergie - meestal met letsels rond het staartgebied

Bacteriële en schimmelinfecties

Bacteriële en schimmelinfecties zijn ook een veel voorkomende oorzaak van jeuk, vooral bij honden die ook last hebben van allergieën (zie hieronder). Om te voorkomen dat het probleem verergerd is het aangewezen om met uw hond naar de dierenarts te gaan van zodra u tekenen van een allergie opmerkt.
Uw dierenarts kan door het maken van afdrukpreparaatjes van de huidletsels en deze nadien onder de microscoop te bekijken, bevestigen of er al dan niet een infectie aanwezig is en kan zo een relevante behandeling of shampoo meegeven om de jeuk te verlichten.


Poot likken geassocieerd met allergie voor gras

Voedsel- en omgevingsallergieën

Wanneer parasieten en infecties zijn uitgesloten als veroorzaker van jeuk, zal uw dierenarts uw hond verdenken van een allergie gericht op stoffen uit de omgeving en in mindere mate op bestanddelen van het voer.

Bij een allergische hond zien we naast jeuk ook vaak ontsteking van de huid op kenmerkende locaties van het lichaam (o.a. lies, tussen de tenen, buik, hals, oren) in de vorm van roodheid, verdikking van de huid, vachtverlies en korstvorming.

Uw dierenarts kan een speciaal dieet voorschrijven om zo te achterhalen of de jeuk bij uw hond veroorzaakt wordt door voedselallergie, dit noemen we een eliminatiedieet. Dit dieet moet erg strikt gehandhaafd worden gedurende minstens 6 weken. Gedurende deze periode hoeft de hond geen jeuk te hebben, uw dierenarts kan medicatie voorschrijven die het onderzoek niet negatief beïnvloedt. Als het zeker is dat een hond voedselallergie heeft, moet hij de rest van zijn leven een passend onderhoudsvoer krijgen. Blijkt het niet om voedselallergie te gaan, dan gaat uw dierenarts verder op zoek naar de oorzaak.

Als uw dierenarts uw hond wil behandelen met immunotherapie of desensibilisatie, dan zal hij wat bloed afnemen om antistoffen, gericht tegen omgevingsstofjes zoals pollen, huisstofmijt en schimmelsporen, op te sporen.


Voorbeeld Artuvetrin® bloedserumuitslag

Dit bloedonderzoek wordt bij voorkeur gecombineerd met een huidtest, waarbij onderhuids de omgevingsstofjes worden ingespoten.



Wanneer bekend is waarvoor uw hond allergisch is, kan er een desensibilisatie behandeling worden opgestart. Het duurt vaak even voordat men effect van zo’n therapie mag verwachten. Gelukkig kan uw dierenarts gedurende de desensibilisatie behandeling en bij de nodige bloed- en huidonderzoek reeds medicijnen voorschrijven om het krabben en de jeuk te verminderen.



Bacteriële huidinfectie geassocieerd met allergie.
voor dieren. voor gezondheid. voor u.
Logo